هایفوتراپی در مطب زیبایی دکتر رادا خانیان

هایفوتراپی

هایفو یا HIFU مخفف واژه‌ی انگلیسی High-Intensity Focused Ultrasound به معنای «امواج متمرکز فراصوت با شدت بالا» است. هایفو یکی از روش‌های نسبتاً جدید در درمان‌های زیبایی برای سفت کردن و لیفتینگ پوست است که بدون درد و غیرتهاجمی بوده و می‌تواند جایگزین لیفت صورت شود.

در هایفوتراپی از امواج فراصوت (اولتراساوند) استفاده می‌شود. یعنی همان امواجی که در دستگاه‌های سونوگرافی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما در هایفو این امواج به صورت متمرکز به لایه‌ی خاصی از پوست انرژی وارد کرده و باعث تحریک تولید رشته‌های کلاژن می‌شوند. کلاژن‌ها وظیفه‌ی استحکام بافت‌های بدن از جمله پوست را دارند؛ لذا این اتفاق باعث می‌شود که پوستی سفت‌تر و بدون چین و چروک داشته باشیم.

استفاده از هایفوتراپی برای درمان تومورهای سرطانی سال‌ها است که مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

هایفوتراپی توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده   FDA در سال ۲۰۰۹ با کاربرد لیفت ابرو تایید شد. در سال ۲۰۱۴، FDA استفاده از این روش را برای بهبود وضعیت خطوط و چین و چروک ناحیه‌ی خط گردن و بالای سینه نیز تایید کرد. به دلیل نوین بودن این روش درمانی، برخی از استفاده‌های آن هنوز مورد تایید FDA قرار نگرفته است ولی شواهدی مبنی بر مضر بودن یا آسیب زننده بودن استفاده‌های مختلف هایفوتراپی وجود ندارد و این روش بسیار ایمن‌تر از جراحی‌های زیبایی است.

افرادی که این درمان را دریافت کرده‌اند بعد از چند ماه می‌توانند تاثیرات مثبت آن را مشاهده کنند؛ بدون این که در معرض خطرات و عوارض جانبی ناشی از جراحی‌های زیبایی و لیفتینگ قرار بگیرند.

هایفوتراپی صورت:

دستگاه هایفو با استفاده از امواج متمرکز فراصوت لایه‌ای از پوست که در زیر لایه‌ی سطحی قرار دارد را مورد هدف قرار داده و به آن انرژی وارد می‌کند. انرژی امواج فراصوت باعث می‌شود که دمای این لایه به سرعت افزایش یابد.

وقتی سلول‌های لایه‌ی هدف به دمای خاصی برسند، دچار آسیب سلولی می‌شوند. شاید به نظر برسد که این اتفاق در تضاد با اهداف ما یعنی بهبود کیفیت پوست صورت باشد، اما این گونه نیست. آسیب به سلول‌ها باعث تحریک تولید پروتئین‌هایی به نام کلاژن می‌شود. کلاژن‌ها مسئول حفظ ساختمان طبیعی پوست و بسیاری از دیگر بافت‌های بدن هستند. هرچه مقدار کلاژن در بافت بیشتر باشد، آن بافت سفت‌تر می‌شود.

پس افزایش کلاژن باعث می‌شود که پوستی سفت، صاف و بدون چین و چروک داشته باشد. چون امواج پرانرژی فراصوت روی لایه‌ی خاصی از پوست متمرکز هستند، به لایه‌های بالایی و زیرین ناحیه‌ی مورد هدف، آسیبی وارد نمی‌شود. ماهیچه‌ها، اعصاب و دیگر سلول‌های پوست هم دست نخورده باقی می‌مانند.

هایفوتراپی برای چه کسانی مناسب است؟

به طور کلی این روش درمانی برای افراد بین ۳۰ تا ۷۵ سال که از شل شدگی خفیف تا متوسط پوست رنج می‌برند و می‌خواهند روند پیری پوست را به تاخیر بیندازند، بسیار مناسب است.

هدف اصلی از روش هایفو کاهش سرعت پیری است، متقاضیان بالای ۲۵ سال نیز می‌توانند از این روش درمانی به عنوان یکی از موثرترین روش‌های پیشگیری از پیری پوست استفاده کنند. افرادی که پوست‌شان دچار آسیب‌هایی ناشی از قرار گرفتن مداوم در معرض نور خورشید و اشعه‌ی فرابنفش شده یا شل شدگی پوست‌شان شدید‌تر است، برای رسیدن به نتایج دلخواه نیاز به چندین جلسه‌ی درمانی دارند.

افراد مسن‌تر که از شل‌شدگی و افتادگی شدید پوست در ناحیه‌ی گردن رنج می‌برند به طور معمول کاندیدای مناسبی برای هایفوتراپی نیستند و احتمالاً نیاز به جراحی خواهند داشت. این روش برای کسانی که در ناحیه‌ی هدف درمان دچار زخم، عفونت، آکنه‌های کیستی و ایمپلنت‌های فلزی هستند، مناسب نیست.

هایفو برای استفاده‌های زیبایی و جوا‌ن‌سازی پوست مزایای زیادی دارد که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

  • کاهش چین و چروک پوست
  • سفت کردن افتادگی و شل شدگی پوست در ناحیه‌ی گردن و غبغب (که به گردن بوقلمونی معروف است)
  • لیفت گونه‌ها، ابروها و پلک‌ها
  • بهبود وضعیت خط چانه
  • صاف و سفت کردن پوست صورت
  • لیفت گردن و دکلته
  • اصلاح طرح لبخند

قابل انجام برای تمام رنگ‌های پوست در هر زمان

مزایای هایفوتراپی:

  • ۱ تا ۳ جلسه درمانی برای رسیدن به نتایج دلخواه کافی است.
  • نتایج هایفوتراپی حدود ۱ تا ۲ سال ماندگاری دارند
  • جلسات درمانی بین ۳۰ تا ۹۰ دقیقه طول می‌کشد.
  • روش درمانی آسان، بی‌دغدغه و بدون دوره‌ی نقاهت یا ریکاوری
  • بدون استفاده از تزریق و برش‌
  • می‌تواند باعث افزایش ماندگاری نتایج جراحی‌های زیبایی شود.
  • می‌تواند همراه با روش‌های دیگر درمانی مثل میکرونیدلینگ انجام شود.
  • هزینه‌ی بسیار کمتری نسبت به جراحی دارد.

هایفوتراپی یا لیفت صورت ؟

هایفو در مقایسه با جراحی لیفت صورت هزینه و خطرات کمتری دارد، اما ماندگاری اثر آن کمتر است و ممکن است در طی سال‌های بعد از انجام هایفو به تکرار درمان نیاز داشته باشید. در ادامه تفاوت‌های بین این دو روش را به طور خلاصه بررسی کرده‌ایم. ابتدا این مقایسه را مطالعه کنید تا در انتهای این بخش به نتیجه‌گیری مناسبی برسیم.

مراقبت بعد از هایفو:

بلافاصله بعد از انجام درمان می‌توانید به زندگی عادی خود برگردید. بعد از درمان نیازی به استفاده از دارو، پماد یا موارد مشابه نیست و می‌توانید با پوست خود مانند گذشته رفتار کنید.

عوارض هایفوتراپی چیست ؟

تمام روش‌های درمانی زیباسازی صورت و بدن با تعدادی از عوارض جانبی محتمل همراه هستند. با این حال بیشترعوارض هایفوتراپی خفیف و موقتی بوده و احتمال وقوع عوارض شدید آن بسیار کم است.

خطرات هایفوتراپی:

کمی قرمزی یا تورم

میزان تاثیرگذاری هایفو:

با توجه به پژوهش‌های انجام شده و تجربیات بیماران، تقریباً تمام کسانی که درمان هایفو را دریافت می‌کنند، حدود ۳ ماه بعد به نتیجه‌ی دلخواه خود می‌رسند.

اثرات بلند مدت هایفو:

تاثیرگذاری هایفوتراپی سریع‌تر است و خطرات بسیار کمتری دارد، اما اثرات بلند مدت آن چندان ماندگار نیست. با شروع دوباره‌ی فرآیند پیری پوست، کلاژن‌های تازه ساخته شده تحلیل می‌روند و پوست به حالت قبلی باز می‌گردد. این اتفاق حدوداً یک سال بعد از درمان رخ می‌دهد.

نتایج هایفوتراپی:

در روش هایفو فرآیند جوان‌سازی بر پایه‌ی رفتار طبیعی پوست بدن است. یعنی درمان چین و چروک‌ها و شل شدگی پوست صرفاً با تحریک تولید پروتئین‌های طبیعی بدن صورت می‌گیرد. در این صورت ماده‌ای مصنوعی وارد بدن شما نشده‌ است، عضلات صورت خود را فلج نکرده‌اید و از استرس بیش از حد بی‌هوشی، زخم و بخیه خبری نیست.

زمان انجام هایفوتراپی چه حسی خواهید داشت؟

در زمان انجام هایفوتراپی ممکن است کمی احساس معذب بودن داشته باشد. برخی از بیماران اثر درمان را به صورت پالس‌های الکتریکی کوچک یا سوزن‌سوزن شدن خیلی خفیف توصیف می‌کنند. اگر در مورد درد نگران هستید، در درجه‌ی اول باید بدانید که هایفوتراپی دردناک نبوده یا درد بسیار خفیفی دارد. به هر حال می‌توانید با پزشک خود در مورد مصرف استامینوفن یا یک مسکن ضد التهابی غیراستروئیدی مثل ژلوفن (ایبوبروفن) قبل از شروع درمان مشورت کنید.

بلافاصله بعد از درمان ممکن است دچار قرمزی یا تورم خفیفی شوید که به مرور و طی چند ساعت ناپدید می‌شوند.

مراحل انجام هایفوتراپی:

پیش از انجام هایفو‌تراپی نیازی به آماده‌سازی خاصی وجود ندارد. فقط اگر آرایش دارید یا از محصولات مراقبت پوست مثل کرم ضد آفتاب استفاده کرده‌اید، باید آن‌ها را پاک کنید.

در طی انجام درمان مراحل زیر طی می‌شوند:

  • پزشک یا تکنسین محل هدف درمان را تمیز می‌کند.
  • ممکن است از کرم بی‌حس کننده‌ی موضعی در محل هدف درمان استفاده شود.
  • پزشک یا تکنسین ژل مخصوصی را روی پوست شما قرار می‌دهد. این ژل مانند لوبریکانت استفاده شده در سونوگرافی است.
  • دستگاه هایفو روی پوست شما قرار گرفته و روند درمانی آغاز می‌شود.
  • با استفاده از مانیتور دستگاه، پزشک یا تکنسین امواج فراصوت را تنظیم می‌کند.
  • امواج فراصوت با پالس‌های کوتاهی به محل هدف فرستاده می‌شوند. جلسه‌ی درمانی بین ۳۰ تا ۹۰ دقیقه طول می‌کشد.
  • دستگاه از روی پوست برداشته می‌شود.
  • در زمان ارسال امواج فراصوت ممکن است سوزن سوزن شدن یا گرمای خفیفی را احساس کنید. برای حل مشکل می‌توانید پیش از جلسه از داروهای مسکن استفاده کنید. البته قبل از انجام این کار با پزشک خود مشورت کنید.
  • بعد از اتمام جلسه درمانی می‌توانید بلافاصله به خانه یا محل کار رفته و به انجام کارهای روزمره خود مشغول شوید.

تعداد جلسات هایفوتراپی:

برای رسیدن به بهترین نتیجه‌ی هایفوتراپی بسیاری از مراکز درمانی توصیه می‌کنند در طول سال اول ۳ جلسه‌ی درمانی انجام شود. برای حفظ نتایج هایفوتراپی در سال‌های آتی نیز ۱ یا  ۲ جلسه‌ی سالیانه توصیه می‌شود. تعداد جلسات بسته به درخواست شما قابل تغییر است، اما تجربه‌ی ما نشان می‌دهد که تعداد جلسات ذکر شده بهترین نتایج را حاصل می‌کنند.

عوارض جانبی هایفوتراپی:

هایفوتراپی روش درمانی بسیار ایمنی شمرده می‌شود اما در صورتی که توسط متخصصین کارآزموده و مجرب انجام شود. مثل تمامی روش‌های درمانی، مهارت پزشک یا تکنسین اهمیت بسیار زیادی در جلوگیری از ایجاد عوارض جانبی و افزایش اثر گذاری درمان دارد.

بهترین ویژگی‌ این روش درمانی این است که بعد از اتمام جلسه، شما قادر خواهید بود که بلافاصله به انجام فعالیت‌های روزانه‌ی خود بپردازید. کمی قرمزی یا تورم بعد از درمان طبیعی است و باید طی چند ساعت برطرف شود. حس خفیف سوزن سوزن شدن نیز ممکن است طی چند هفته باقی بماند. البته در حدی نیست که شما را اذیت کند. در موارد نادر، کبودی یا بی‌حسی موقت محل انجام درمان مشاهده شده است. این دست عوارض جانبی نیز معمولاً طی چند هفته از بین می‌روند.

 

ساعات کاری